Ylpeys ja ennakkoluulo

Lupasin kirjoittaa fiiliksiä Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo – teoksen pohjalta. Olen aiemmin ihmetellyt muun muassa erästä kaveriani, joka katsoo BBC:n Ylpeys ja ennakkoluulo – sarjan joka joulu. Itse siis en ollut nähnyt minkäänlaista filmatisointiakaan tarinasta. Aiemmin olin nähnyt filmatisoinnin Emmasta (2020) sekä Järjestä ja tunteesta (1995), jonka jätin viime kesänä kesken kirjana.

Bennetin perheessä on viisi tytärtä. Kuten 1700-luvun lopulla kuuluu, pitäisi kullekin tyttärelle löytää sopiva puoliso. Kukaan tytöistä ei isän kuoleman jälkeen perisi kotitilaa, vaan se menisi sukulaiselle, joten tästäkin syystä kunnon naimakaupat olisivat tuikitärkeät. Rouva Bennet innostuu kuultuaan naapuriin muuttavasta rikkaasta poikamiehestä. Hänestä saataisiin varmastikin hyvä puoliso vanhimmalle tyttärelle! 

En olisi varmaan lukenut kirjaa loppuun, jollen olisi ollut kivenkovaa päättänyt kahlaavani sen läpi ennen kuin katson BBC:n sarjan. Kirjassa seurataan Bennettien toiseksi vanhinta Elizabeth – tytärtä. Hän on kirjan ennakkoluulo, joka saa aluksi väärän käsityksen Mr Darcyn luonteesta. Mr Darcy on se ylpeys, joka kuitenkin tarinan aikana myöntyy.

Ja siinä se tarinan pihvi onkin. Arvostellessa kirjan juonta, on muistettava että tuohon aikaan naimisiinmeno oli juurikin ylemmänluokan naisten päätavoite eikä elämässä ollut paljoa huvituksia. Kirjan loppupuolella tapahtuu skandaali, jota Elizabeth seuraa ulkopuolelta. Minä olisin mielummin lukenut skandaalin keskiössä olleesta tytöstä enkä sovinnaisesta Elizabethistä!

Se BBC:n filmatisointi oli pettymys. Ymmärrän kyllä nyt Colin Firthin yhteyden Mr Darcyyn Bridget Jonesissa. Mutta varsinkin kiekuva Rouva Bennet oli karmea. En todellakaan jaksanut katsoa kuutta osaa putkeen ja samaan aikaan kyllä vilkuilin puhelinta. 

Sitten eräässä Tiktok-videossa sanottiin vuoden 2005 filmatisoinnin olevan hienovaraisempi. Miten koko tarina oli saatu sovtettua pariin tuntiin? Hyvin. Ainoa mikä minua häiritsi, oli että tässä versiossa Mr Darcy ei ollut niin ylpeä vaan pikemminkin sosiaalisesti kömpelö. Tämä oli kuitenkin se Darcy, jonka perään minä voisin huokailla. 

Varmasti ihmettelette Herra Bingleyn 5000 punnan ja Mr Darcyn 10 000 punnan omaisuutta. Ellie Dashwood perehdyttää hyvin tuon ajan tapoihin ja Austenin kirjan maailmaan Youtube- videoillaan (klik klik). Hän myöskin kertoo sen ajan avioliittomarkkinoista ja mistä herrasmiehet saivat omaisuutensa. Suosittelen katsomaan! 

Tämän kokemuksen jälkeen minun pitäisi varmastikin tutustua Ylpeys, ennakkoluulo ja Zombiet – teokseen.

5 kommenttia artikkeliin ”Ylpeys ja ennakkoluulo

 1. Anki 10.3.2022 / 11:56

  Minulla on sellainen mielikuva, että olen tämän lukenut, mutta aivan varma en ole. Minä tykkään näistä 1800-luvun kirjoista, ne ovat rauhoittavia kun niissä ei tapahdu niin kovalla sykkeellä. Vaativat kuitenkin omanlaisensa hetken.

 2. Jane / Kirjan jos toisenkin 14.3.2022 / 03:41

  Ylpeys ja ennakkoluulo on ehdottomasti lempiklassikkoni ja niitä hyvin hyvin harvoja kirjoja joita olen lukenut useammin kuin kerran 🧡 Rakastan myös varauksetta tuota BBC:n sarjaa jonka olen katsonut useampaan kertaan ja luultavimmin tulen katsomaan vielä uudestaankin 😉
  Keira Knightleyn tähdittämä elokuvakin on ihan ok, mutta kyllä Colin Firth on mulle se ainoa oikea Darcy ❤️❤️❤️

 3. Tuulevin lukublogi 16.3.2022 / 09:23

  Jane Austen oli nero. Nämä klassikot voi lukea vaikka kuinka monta kertaa.
  Filmatisoinneista osa toimii, osa ei.

 4. Amma 20.3.2022 / 09:19

  Komppaan Tuulevia, Austen oli nero. Minulle hän on the kirjailija, jonka pariin palaan aina uudelleen eri ikäkausina. Ensikosketukseni Austeniin oli kuitenkin juuri tuo BBC:n versio ja sen olen nähnyt niin monta kertaa, etten osaa edes objektiivisesti sitä arvostella. Sen sijaan Keira Knightleyn leffa oli mielestäni aika lattea ja väritön. Mutta siksipä on hyvä, että on eri tulkintoja ja versioita, klassikko ne kestää.
  Olen muuten lukenut myös tuon zombi-version, se on aika mainio!

 5. Tuulia/Lukutuulia 20.3.2022 / 11:42

  Nyt on pakko tunnustaa että en ole yhtään Austenia lukenut. Pakko kyllä korjata asia! Joku ennakkoluulo on estänyt minua aiemmin tarttumasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s