Miska Karhu: Nimeni on Alex

Alex on kadonnut.

Turun Varissuolle Alexin asuntoon kokoontuvat hänen avopuolisonsa Anssi, Anssin äiti Kerttu sekä Alexin vanhemmat Marjut ja Petri. Alex on kadonnut automatkalla Tampereelta Turkuun. Onko katoaminen tahallinen vai tahaton?

Näkökulma käy jokaisen mainitun läheisen pään sisällä ja välillä Alexinkin. Anssi pohti katoamisin syitä eikä Marjut suostumaan päästämään irti Alexin deadnamesta, Anusta. Olikin mielenkiintoista sukeltaa transmiehen äidin näkökulmaan, jossa surraan menetettyä tytärtä, omia unelmia ja ristiriitaista suhdetaa lapseen.

Esikoiskirjailija Miska Karhu punoo vahvan tarinan Alexin läheisten tuskasta. Pääosassa ei ole etsinnät, vaan se, mitä Alex on merkinnyt kellekin. Kirjan lopussa Alexin löytyminen on toissijaista. Tärkeämpää on, että hän tuli nähdyksi.

Turun kaupungin kirjasto oli luokitellut kirjan jännitys- genreen ilmeisen sateenkaarihyllyn sijaan. Näin turkulaisena oli myös kiva lukea tutuista paikoista. Kaikesta huolimatta oikein mukava lukukokemus, jota kehtaa suositella muillekin.

8 kommenttia artikkeliin ”Miska Karhu: Nimeni on Alex

 1. LauraKatarooma 20.11.2021 / 05:46

  Tää oottaa mua hyllysä. Kiinnostuin kirjasta heti ku se tuli julki, ku oon seurannu tota Karhua somessa pitkään.

 2. Anneli Airola 23.11.2021 / 18:59

  Sekä kirja että kirjailija ovat minulle uusia. Kiinnostavalta vaikuttaa juoni. Luin äskettäin Minttu Hapulin Emilin. Jotakin samaa näissä kirjoissa näyttäisi olevan..Hapulin kirjassa rannasta löytyy miehen ruumis. Jatkossa ei kuitenkaan keskitytä hukkumiseen liittyviin poliisitutkimuksiin, vaan keskitytään tarkastelemaan Emilin elettyä elämää hänen läheistensä kokemana.

  • Seregi 23.11.2021 / 19:47

   Samaan sarjaan kuuluu Elif Shafakin 10 minuuttia 38 sekuntia tässä oudossa maailmassa, jossa tarkastalleen kuolleen naisen menneisyyttä.

 3. Jane / Kirjan jos toisenkin 28.11.2021 / 03:21

  Eli ymmärsinkö oikein, että transsukupuolisuus on tässä niin kantavana teemana, että tämä sopisi Pride-viikon lukemistoon?

 4. anukatri 28.11.2021 / 15:13

  Jännitysteema toivon mukaan tekee kirjasta vähemmän opettavaisen. Kirja kiinnostaa, jos joku päivä eteen sattuu. Tästä aiheesta kun ei ole tullut luettua liikaa.

 5. Amma 28.11.2021 / 17:00

  Tämäpä kuulostaa kiinnostavalta! Laitan nimen mieleen. Kiitos vinkistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s