Helsingin kirjamessut 2021 tärppejä

Tänä vuonna ei ollut tarkoittuksenani mennä ollenkaan kirjamessuille. Kävin Turun kirjamessuilla pikaisesti ja nyt olen saanut bloggaajapassin Helsingin kirjamessuille. Tässä postauksessa nostan muutamia kiinnostavia ohjelmapoimintoja. Lisäksi arvon Instagramin puolella kaksi messulippua. Laitan arvonnan pystyyn tämän illan aikana, käy kurkkaamassa!

Mikäli koronaturvallisuus mietityttää, Helsingin kirjamessujen sivuilla on siitä infoa täällä.

Torstai 28.10

Hanasaari 11.00-11.30

Johanna Sinisalo: Ukkoshuilu

Kauan sitten, kaukana täältä, joku puhalsi kiviseen putkeen. Oliko sattumaa, että juuri silloin nousi myrsky? Johanna Sinisalo rakentaa jälleen mestarillisesti maailman, jossa tuttu muuttuu oudoksi.

Näytöskeittiö 12.30- 13.30

Mitä jos suosikkireseptisi toimisikin vegaanisena? Oona-Emilia Enkelsaari kertoo tuoreesta teoksestaan, jossa kulkevat rinnakkain sekä perinteinen että vegaaninen resepti. Ne opastavat myös satunnaisesti kasvisruokaa kokkaavat vegemaailman pariin.

Senaatintori 14.30 – 15.00

Helsingin Sanomat: Tolkienin tulkkina – Tarina Sormusten herran suomentamisesta

Kuinka Taru sormusten herrasta kääntyi suomeksi? Maamme huomattavimpiin suomentajiin kuuluva Kersti Juva sai Tolkienin klassikon käännettäväkseen vain 23-vuotiaana aloittelijana. Muun muassa örkki-sanan keksinyt Juva jätti käännöstyöllään lähtemättömän vaikutuksen suomen kieleen.

Perjantai 29.10.

Esplanadi 12.00 – 12.30

Banksy – katutaiteen ristiriitainen supertähti

Banksy on maailmankuulu katutaiteilija, salaperäinen supertähti ja virkavaltaa pakoileva kapinallinen, jonka todellista henkilöllisyyttä ei edelleenkään tiedetä. Kapitalismikriitikko, jonka kaupallisuutta irvailevista teoksista maksetaan huippuhintoja. Suomen ensimmäinen Banksy-näyttely Serlachius-museossa myytiin loppuun ennen avajaisia. Näyttelyn pohjalta tehty kirja – myös ensimmäinen lajiaan Suomessa – käsittelee Banksyn tuotantoa taidehistorian ja -teorian näkökulmasta.

Töölönlahti 14.00 – 14.30

Sarjakuva piloillaan

Keskustelua sarjakuvien menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Vieraana sarjakuvataiteilija Pertti Jarla. Valopäät-podcastin juontajat Jan Ahonen ja Henri Järvinen

Suomenlinna 16.00 -16.30

Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi?

Eeva Joenpelto oli yksi 1900-luvun merkittävimmistä kirjailijoista, Lohja-sarjan luoja sekä aikansa kirjallinen vaikuttaja ja megajulkkis. Suvi Aholan esseet valottavat Joenpellon ajatuksia, persoonaa ja julkisuuskuvaa, jota hän tarkasti vaali.

Lauantai 30.10

Kallio 11.00 – 11.30

YA-kirja Hurme edustaa mustanpuhuvaa sateenkaarifantasiaa ja käsittelee kuoleman, menetyksen sekä muunsukupuolisuuden teemoja. Hurme on itsenäinen avaus Lujaverinen -trilogialle, joka yhdistää urbaania fantasiaa, kauhua ja romantiikkaa hirtehiseen huumoriin. Kirjailija Sini Helminen on aiemmin kirjoittanut kotimaista mytologiaa käsitelleen nuortenkirjasarjan Väkiveriset.

Kallio 14.00 – 14.30

Nimeni on Alex

Trillerimäinen esikoisromaani pohtii transsukupuolisuutta vähemmistön omalla äänellä. Nuori transmies Alex katoaa ajomatkalla Turusta Tampereelle. Polttava huoli tuo yhteen joukon eripuraisia ihmisiä: miesystävä Anssin, Anssin äidin Kertun ja Alexin vanhemmat, joista erityisesti Marjut-äiti ei vieläkään kykene hyväksymään lapsensa korjattua sukupuolta ja uutta nimeä. Löytyykö Alexin yksityisviesteistä johtolankoja? Liittyykö tapaukseen rikos, vai onko Alex kadonnut omasta halustaan?

Lonna 17.00 – 18.00

Lukupiiri. Laura Malmivaara: Vaiti

Ravisuttavan omakohtainen romaani naisesta, joka yhden kesän aikana joutuu kohtaamaan kaiken, mikä merkitsee, myös itsensä.

31.10.

Esplanadi 10.30-11.00

Kevät ilman kosketusta

Kevät ilman kosketusta on yllättävä, moniääninen ja sensuelli novellikokoelma tarinoiden kuningasaikakaudella. Se on ajankohtainen novellikokoelma ajasta, jolloin lähirakkauden puutosta korvattiin mielikuvituksella. Kaikki kirjoittajat ovat kirjoittamisen ammattilaisia, ja se näkyy tuloksessa. Lukija saa arvuutella, kuka on kirjoittanut minkäkin novellin. Kirjoittajat keskustelevat idean isän Jan Erolan johdolla, oliko kirjoittaminen inspiroivaa vai pelottavaa.

Kruunuhaka 14.00 – 14.30

Viikingeistä Victoriaan – Ruotsin monarkian tarina

Suomalaisena arvostettuna hoviasiantuntijana ja menestysteoksen Monarkian muruset kirjoittajana tunnetuksi tullut Sanna-Mari Hovi vie uudessa kirjassaan lukijan matkalle Ruotsin kuningashuoneen värikkääseen historiaan. Teos tarjoaa lukijalle runsaasti uutta ja yllättävää tietoa esimerkiksi siitä, kuinka pitkään ensimmäisen Bernadotte-kuninkaan hiusten kähertäminen kesti, miksi erästä prinssiä kutsuttiin veturia vajaammaksi ja kuinka Carl Philipistä meinasi tulla Viron kuningas.

Kallio 15.00 – 15.30

Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä

Räjäytetään tyttöyden raja-aidat! Tympeät tytöt -kirjan värejä, suloisuutta ja vastarintaa pursuavat sarjakuvat iskevät tyttöyden kipupisteisiin. Kirja on riemastuttava ja tuiki tärkeä teos ahtaista asenteista ja arvoista, kehosta ja ulkonäöstä, pelosta ja miellyttämisen halusta. Tympeät tytöt eivät etsi syntipukkia, vaan joutuvat kerta toisensa jälkeen toteamaan, että asenteet elävät kaikkialla yhteiskunnassamme, myös heissä itsessään.

Nähdäänkö messuilla?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s