Juno Dawson: Mallikappale

Jana Novak on huvipuistossa, kun hänet bongaa mallitoimiston kykyjenetsijä. Tilanne tuntuu vitsiltä. 17-vuotias Jana ei tunne itseään kaunottareksi. Päinvastoin. Muotitoimisto ihastuu Janan pituuteen ja luo hänelle androgyynin tyylin. Pian häntä viedään ympäri maailmaa. Vaikka Jana ei rakasta mallin työtä, hän haluaa hankkia rahaa yliopistoa varten. Ja kyllä hän myöntää saavansa mielihyvää ollessaan catwalkilla huomion keskipisteenä.

Mallikappale paljastaa muotimaailman raadollisuuden. Kirjan englanninkielinen nimi Meat market kuvastaa hyvin mallien elämää muotiluomusten hengareina. Olen katsonut aikanaan toistakymmentä kautta Huippumalli haussa- realityä, joten nautin kirjan aihepiiristä. Kirjan ote on feministinen ja tuleehan se metoo- osuuskin esiin.

Kirja on nopealukuinen ja viihdyin sen parissa hyvin. Lukujen välissä on pätkiä Janan haastattelusta, joka enteilee tulevaa. Nykynuorten kirjoissa tuttua moninaisuutta esiintyy hyvin. En kuitenkaan malta olla miettimättä, josko kirjan loppu olisi vähemmän onnellinen, mikäli se olisi aikuisten romaani.

7 kommenttia artikkeliin ”Juno Dawson: Mallikappale

 1. Tuulia / Lukutuulia 4.5.2021 / 14:48

  Kiinnostavan oloinen kirja ja en ole huomannutkaan tälläistä, joten kiitos esittelystä. Tärkeä aihe!

 2. Jane / Kirjan jos toisenkin 7.5.2021 / 18:35

  Onko tämä siis YA-kirja? Muistelen nähneeni tästä juttua aiemminkin ja periaatteessa kiinnostaa, olen aikoinaan itsekin katsonut niin suomalaista kuin amerikkalaista Huippis-sarjaa.

 3. Amma 9.5.2021 / 09:03

  Minäkin katsoin aikoinaan Huippumalli haussa -ohjelmaa ja fanitin Tyra Banksia! Tämä on varmasti tärkeä kirja törkeästä aiheesta. Sitä jäin miettimään, tarjoaako se varsinaisesti jotain uutta aiheeseen?

 4. Minna 9.5.2021 / 21:50

  Peesaan Ammaa, sama kysymys tuli mieleeni. Onko mitään uutta näkökulmaa? Toisaalta, jos teemat ovat tärkeitä, niin paketoimalla ne useampaan pakettiin sanoma leviää laajemmalle.
  En tunne olevani kohderyhmää, joten tämä jää varmaan minulta väliin, vaikka ihan pätevältä lajinsa edustajalta vaikuttaakin.

  Minna /Kirsin Book Club

 5. Minna Vuo-Cho 10.5.2021 / 08:12

  Enpä olekaan koskaan tainnut lukea mallimaailmaan sijoittuvaa kirjaa (paitsi ehkä joskus jonkun viihde-version, jota en enää muista). Joskus nuorena äiti laittoi minut mallikurssille (kuulemma että oppisin kävelemään :-), mutta vierastin sitä ihan jo peruskurssilla tapahtuvaa arviointia ulkonäöstä. Voi vaan kuvitella, millaista se oikein on sitten niissä ”varsinaisissa piireissä”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s