A.J Jacobs: Raamatullinen vuosi

Kirjan koko nimi kertookin oleellisen: Raamatullinen vuosi: Yhden miehen nöyrä yritys noudattaa Raamattua mahdollisimman kirjaimellisesti. Kirja sijoittuu vuosiin 2005- 2006, jolloin toimittaja A.J Jacobs päättää kokeilla elää noudattaen mahdollisimman monia Raamatun käskyjä. Hän on aiemmin kirjoittanut kirjan projektistaan lukea koko Encyclopedia Britannica- tietosanakirjasarja, joten pitkät projektit eivät ole hänelle tuntemattomia. Valitettavasti sitä kirjaa ei ole suomennettu.

Jacobs alkaa muun muassa käyttämään valkoisia vaatteita, tupsuja vaatteissa sekä kasvattaa parran. Raamatusta löytyviä sääntöjä on niin paljon, että hän päätyy keskittymään tiettyihin tiettyyn aikaan ja joihinkin enemmän. Hän esimerkiksi alkaa rukoilemaan kolmesti päivässä. Olen kertaalleen lukenut Raamatun, silti kirjassa tulleet oudot Raamatun säännöt tulivat yllätyksenä.

Jacobs kokeili kaikkea avoimesti ja tutustui projektinsa erilaisiin Raamattua noudattaviin ryhmiin. Hän vieraili esimerkiksi kreationismia käsittelevässä museossa ja homoseksuaalien raamattupiirissä. Myös muiden reaktioista hänen projektiaan kohtaan oli mielenkiintoista lukea.

Taustaltaan Jacobs on agnostikko juutalainen. Suurin osa kirjasta käsitteleekin vanhaa testamenttia, jonka perkaamiseen hän saa apua monilta juutalaisoppineilta. Viimeiset kolme kuukautta Jacobs keskittyy Uuteen testamenttiin, mutta sen käsittelyssä ei mennä valitettavasti yhtä syvälle kuin Vanha testamentin käsittelyssä.

Jacobsin kirjaa oli mukava lukea ja odotin aina iltaa, jotta pääsisin tarttumaan kirjaan ennen nukkumaanmenoa. Itse en vastaavaan projektiin ryhtyisi, mutta poimisin siitä opiksi kiitollisuuden jokapäiväiseen elämään.

6 kommenttia artikkeliin ”A.J Jacobs: Raamatullinen vuosi

 1. Kirjarikas elämäni 3.4.2021 / 16:43

  Minulla on tämä kirja hyllyssäni, mutta ei ole tullut vielä luettua. Tuo hänen ideansa on niin kaistapäinen, että kirja voi kyllä olla viihdyttävää luettavaa! Vanhassa testamentissa on tosiaan mitä erikoisimpia sääntöjä.

 2. Minna Väisälä 10.4.2021 / 15:01

  Onpa tuo Jacobs aikamoinen akrobaatti, ja erittäin kunnianhimoinen tavoitteissaan, kun on ottanut alueeksi koko Raamatun. Ovathan uusi ja vanha testamentti tällaisen lutsku-agnostikonkin tiedoilla aika eri maailmoista ja koko teos lievästi sanottuna ristiriitainen.

  Raamatullinen vuosi -kirja vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta, jo senkin vuoksi että heti mieleeni nousi kysymys, minkälaisissa fiiksissä Jacobs koettaan tekee, viileän analyyttisesti, eläytyen vaiko peräti uusia oivalluksia saaden.

  Minna /Kirsin Book Club

 3. Elegia 11.4.2021 / 09:10

  Kirjan nimi on kuin suoraan painajaisesta tällaiselle agnostikolle, jota ei jaksa uskonasiat kiinnostaa. Mutta kun luin kirjoitustasi pidemmälle, niin kiinnostus ihmeekseni heräsi. Tässä näyttääkin olevan erilainen lähestymistapa kuin oletin – suorastaan hilpeä. Että käännänpä takkiani ja menen tukimaan löytyisikö kirjastostamme.

 4. Amma 11.4.2021 / 09:25

  Minäkään en olisi kirjan nimen (ja kannen) perusteella arvannut, millaisesta teoksesta on kyse! Aika hauska idea. Ja voin kuvitella, että on johtanut erikoisiin tilanteisiin.

 5. Maija 11.4.2021 / 16:41

  Tämä oli kyllä hauska kirja! 🙂
  Suosittelen myös Jacobsin Kunnon mies -kirjaa, jossa Jacobs kuvaa yrityksiään elää mahdollisimman terveellisesti kahden vuoden ajan 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s