Maria Pettersson: Historian jännät naiset

Olin mukana tykkäilemässä ja seuraamassa Maria Petterssonin twiittejä viime vuonna, kun hän kertoi historian jännistä naisista. Moni kehotti tuolloin laajentamaan aihetta postaussarjasta kirjaksi. Kevättalvella julkaistiin menestyksekäs mesenaatti-kampanja ja muutama viikko sitten Historian jännät naiset-kirja julkaistiin Atenan kustantamana. Oman kappaleeni lui kustantajalta saatuna e-kirjana.

Esipuheesaan Pettersson kertoo esittelevänsä nimenomaan jänniä naisia. Naisia, jotka eivät pakosta ole toimineet moraalisesti oikein vaan mielenkiintoisia tarinoita. Kirjassa on nimenomaan historian jänniä naisia, joten elossa olevia ei ole mahtunut mukaan. Myöskään suomalaisia naisia ei kirjasta löydy. Lieköhän historian jännille naisille olisi tulossa jatkoa?

Kirjasta löytyy siis niin tutkijoita, urheilijoita, kansalaisaktivisteja kuin merirosvojakin. Minulle aiemmin tuttuja joukossa oli vain muutama. Esimerkiksi Josephine Barker oli sata vuotta sitten kuuluisa tanssija ja vaudeville-tähti, joka tuli tunnetuksi pukeutumalla esityksessään pelkkiin banaaneihin. Tässä näkyi ajalle tyypillinen mustan esiintyjän eksotisointi. Barker viettikin suuren osan elämästään Euroopassa, sillä mustien sorto hänen kotimaassaan Yhdysvalloissa oli niin räikeää.

Historian jännät naiset sopii niin uppoutumiseen kuin välipalaksikin. Luvut ovat juuri sopivan ahmittavan pituisia. Ainoana miinuspuolena minulle henkilökohtaisesti oli se, että sisällysluettelo oli kirjan lopussa eikä alussa.

13 kommenttia artikkeliin ”Maria Pettersson: Historian jännät naiset

 1. I don´t speak Polish 13.9.2020 / 18:42

  Vaikuttaa mielenkiintoiselta! Lukemani perusteella tulee mieleen aikuisten versio kirjasta Iltasatuja kapinallisille tytöille.

 2. Tiina 14.9.2020 / 07:41

  Vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta. Täytyykin tutustua

 3. FinInTirol 15.9.2020 / 13:15

  Mielenkiintoni heräsi, koska kaikki mielenkiintoinen on mielenkiintoista 🙂

 4. anukatri 16.9.2020 / 08:07

  Välipalateokset eivät oikein ole makuuni, mutta jos tässä kerrotaan jostain naishistorian tyypistä, jota en jo tunne, voisin tämänkin lukea. Sinänsä jees, että tällaisia inspiraatiokirjoja julkaistaan, kohderyhmänä lienee nuoret aikuiset?

 5. horrormamma 17.9.2020 / 22:09

  Tämä on minulla parhaillaan kuuntelussa ja on todella mielenkiintoisia kertomuksia. Välillä tulee sellaisia ”oho, miksi en ole koskaan kuullut mitään tästä” – hetkiä. Esimerkiksi Mozartin sisko oli tällaisia hetkiä. Sopii kyllä jokaiselle historiasta kiinnostuneille.

 6. Marika Oksa (@MarikaOksa) 19.9.2020 / 18:31

  Tässä on kiinnostava idea, siis se että nostetaan tuntemattomampia naisia esille. Noin muuten tämmöisiä naisia/miehiä esitteleviä kirjoja alkaa olla jo aika paljon, ja itse alan olla tähän formaattiin jo hieman kyllästynyt. Mutta tämä kirja näyttää some/blogi-julkisuuden perusteella löytäneen yleisönsä, mikä on tietysti hyvä asia.

 7. Virpi 19.9.2020 / 19:18

  Tämä on yksi syksyn kirjoista, jonka haluaisin lukea. Sopivan pituiset tarinat kiinnostavat, koska niitä voisi lukea oikeasti välipaloina, vaikka etätyöpäivänä, kun pitää lounastaukoa.

  • Jane / Kirjan jos toisenkin 19.9.2020 / 19:34

   Saatan kuunnella tämän äänikirjana. Mun tulee luettua niin harvoin tietokirjoja, että olisi jo ihan yleissivistyksellisesti hyväksi 🙂

   • Seregi 3.10.2020 / 12:51

    Äänikirja on Krista Kososen lukema ja kuulema loistava!

 8. Amma 20.9.2020 / 08:47

  Tämäpä kirja, mikä on lukulistalla ehdottomasti, on ollut sieltä Twitteristä lähtien. Tarinallisuus ja kiiltokuvamaisuuden karistaminen viehättää.

 9. jowi 21.9.2020 / 00:24

  Vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta teokselta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s