Elokuun luetut 2020

Ajattelin vihdoin tehdä koontipostauksia kuukauden luetuista. Aiemmin pidin niitä hiukan turhina, koska bloggasin kuitenkin niin paljon. Nyt kuitenkin luen enemmän kuin bloggaan, eikä kaikista kirjoista ole sanottavaa kokonaisen bloggauksen verran. Pelkään että lyhyemmät arviot hukkuvat FB-sivulleni. Siksipä teen koontipostauksen, jossa käyn läpi koko elokuun luetut. 

Salla Simukka: Lukitut

Jaana Kapari-Jatta: Pollomuhku ja Posityyhtynen

Totta kai tähän Potterieni lukuun kuului, että luin Potterien suomentajan kirjan, jossa hän kertoo niiden suomentamisesta. Kirja vastasi moneen kysymykseen, muttei siihen, miksi Proffessor Grubblyplank on Matoisalankku. Tiedän ainakin yhden, joka haki opiskelemaan kääntämistä Kapari-Jatan kirjan luettuaan

Elizabeth Acevedo: Runoilija X

Meik Wiking: Lykke

Olen aiemmin lukenut Wikingiltä kirjan Hygge, jossa perehdyttiin tanskalaiseen versioon kotoilusta. Lykke kertoo, siitä millä eväillä Tanska on noussut yhdeksi maailman onnellisimmaksi maista. Wiking johtaa Kööpenhaminassa onnellisuutta tutkivaa instituuttia. Tuntuikin hassulta lukea tätä kirjaa, kun Suomi on rankattu kuitenkin onnellisuudessa Tanskan edelle. Kirjaa lukiessa ei siltä kyllä tunnu.

Niilas Holmberg: Jos itseni pelastan itseltäni

Helmet-lukuhaasteeseen piti saada saamelaisen kirja. Bibbidi bobbidi bookin Laura suositteli videossaan Holmbergin uudempaa runokirjaa, mutta sitä ei löytynyt kirjastosta. Annoin tälle neljä tähteä. Monia hauskoja ideoita, mutta luulen että osa runoista meni ohi ihan vain koska en ole käynyt Lapissa enkä ymmärrä paikallista kulttuuria.

Juha Pihkala & Esko Valtaoja: Nurkkaan ajettu Jumala?

Tämä kirja menee Helmet-lukuhaasteen kohtaan kirjeenvaihto. Tampereen piispa ja tähtitietelijä Esko Valtaoja kirjoittivat 2003-2004 toisilleen kirjeitä, joissa pohtivat elämää ja uskontoja. Mieleeni jäi ajatusleikki siitä mitä, jos Jeesus olisi kuollutkin 2000-luvulla Texasissa sähkötuoliin. Kristinuskon puuttuessa olisiko buddhalaisuudesta tullut isompi?

Paula Mononen: Aihe vapaa: vauva.fi keskustelujen parhaat

Tämä kirja on sitä mitä nimikin sanoo eli maineikkaan Vauva.fi-keskustelupalstan helmiä muun muassa jauhenlihasta. Kirja on jaoteltu aihepiirien mukaan, joista yksi on omistettu provoille. Tosin uskon, että sitä provoa on enemmänkin, kuin osioon valitut provot.

Alo Valter: Kaikki meni

Kaikki meni-nimisilä Instagram-tilille julkaistaa kuvia kiiltokuvista, joissa on puhekuplia kommentoimassa maailmanmenoa. Ihan mukava välipalakirja, joka tuotti muutaman hymähdyksen. 

Rainbow Rowell & Faith Erin Hicks: Pumpkinheds

Rainbow Rowell on suosittu YA-kirjailija. Hänen ja sarjakuvataitelija Faith Erin Hicksin kynästä on juuri suomennettu Viimeinen ilta (engl. Pumpkinheads).

Deja ja Josiah ovat työskennelleet koko high schoolinsa ajan syksyisin kurpitsatilalla, joka on oikea syksyn ihmemaa! Viimeisenä iltana he tajuavat menevänsä seuraavana vuonna todennäköisesti collegeen eivätkä siis ehkä näe enää. He päättävät tarttua hetkeen ja etsiä Josiahin ihastuksen fudgekojun tytön.

Tämä on viiden tähden sarjakuvan, jollaisia toivoisin olevan enemmänkin.

Alison Bechdel: Hautuukoti. Tragikoominen perheeni.

Toisin kuin otsikko antaa ymmärtää, tämä sarjakuva kertoo enemmänkin Bechdelin ja hänen isänsä suhteesta. Tämä oli ikävystyttävä ja taistelin sen pakolla loppuun.

Alice Oseman: Heartstopper #1

Neljän tähden sarjakuva kahdesta lukioikäisestä pojasta, jotka rakastuvat. Tätä lisää!

Harry Potter ja kuoleman varjelukset

Pottereista koontipostaus.

Becky Albertalli: Sydänsurujen kääntöpuoli

Molly on sarjaihastuja, muttei ole tehnyt ikinä mitään ihastustensa suhteen. Hänen kaksoissiskonsa alkaa parittaa häntä tyttöystävänsä kaverille. Kolmen tähden nuortenkirja, jonka parissa viihtyi.

Nicola Yoon: Kaikki kaikessa

Maddy on allerginen kaikelle ja elää eristyksissä kotonaan seuranaan vain äitinsä ja hoitajansa Carla. Naapuriin muuttaa parkour-poika Olly, joka järisyttää Maddyn maailmaa. Tästä on tehty myös elokuva.

Tuomas Kokko: Tosi kivat juhlat

Lukaisin tämän kirjan126 sivuisen kirjan yhdeltä istumalta iltana eräänä. Mutta eipä siitä oikein mitään jäänyt mieleen muuta kuin , että päähenkilö on masentunut ja juo liikaa. Jos haluat nopeasti luettavan välipala kirjan, joka ei paljoa liikuta, tämä on kirjasi.

Kevin Kwan: Ökyrikas tyttöystävä

Tämä on jatkoa vuoden vaihteessa kuuntelemalleni Ökyrikkaille aasialaisille, jossa kiinalaisamerikkalainen nainen Rachel menee Singaporeen tapaamaan poikaystävänsä Nickin satumaisen rikkaita sukulaisia. Jatko-osassa etsitään Rachelin isää ja ökyrikkaiden tuhlaaminen saa uusia kierroksia. Ihmettelin kuunnellessani, miten jokainen Rachelin syömä ateria voi olla hänen elämänsä paras.

Taylor Jenkins Reid: The Seven Husbands of Evelyn Hugo

Kim Liggett: Armonvuosi

Newt Scamander: Fantastic beasts and where to find them

BookBeatista löytyi Ihmeotukset ja niiden olinpaikat englanninkielisenä Eddie Redmaynen lukemana. Toteutus oli hyvä ja pidin alun selityksistä, joissa kerrottiin, miten velhomaailmassa suhtaudutaan taikaolentoihin. Loppukirja olikin eri taikaolentojen luettelointia, mikä ei ollut niin mielenkiintoista.

Irene Naakka: Hullu kuin äidiksi tullut

Tätä kirjaa mainostetaan kannessa Irene Naakan Mutsie-blogin 20 000:n seuraajan mukaan. Kirjassa hän valottaa blogia enemmän raskauden aikaista pahoinvointiaan ja synnytyksen jälkeistä masennustaan. Kirjalla on paikkansa tabujen murtajana ja vertaistuen tarjoajana.

Tälläisiä kirjoa tässä kuussa. Millainen lukukuukausi teillä oli?

8 kommenttia artikkeliin ”Elokuun luetut 2020

 1. I don´t speak Polish 6.9.2020 / 23:41

  Luet kyllä todella monipuolisia teoksia laidasta laitaan! Pitäisi istekkin hiukan laajentaa, valitsen liian usein liian samantyylisiä kirjoja!

 2. amalianmaailma 7.9.2020 / 14:48

  Tässä oli hyviä kirjavinkkejä, kiitos! Esim. Runoilija X kuulosti mielenkiintoiselta.

 3. Veli 8.9.2020 / 12:38

  Vau, olipas ”tekstillinen” elokuu 🙂 Tällainen koontihan on hyvä idea. Siitä saa lyhyesti ideaa lukemisiinsa

 4. jowi 9.9.2020 / 14:54

  Se on kiva lukea lyhyitä arvioita kirjoista ihmisenä joka ei hirveästi lue kirjoja! Olisi myös hauska lisä sellainen ”kenelle suosittelet?” jokaisen jälkeen niin tälläiset kirjanoobitkin saattaa innostua kirjoista =D

 5. Marika Oksa (@MarikaOksa) 9.9.2020 / 22:35

  Olipa kiva koonti! Tämmöisiä napakan lyhyitä luonnehdintoja on mukava lukea (ja olisi mukava myös osata kirjoittaa näitä… mulla on vaan vaikeaa tuottaa näin lyhyttä kommenttia kirjasta :D). Kuuntelin juuri Sydänsurujen kääntöpuolen ja tykkäsin yllättävänkin paljon, oli jotenkin ihanan söpö kirja. Tosi kivat juhlat jäi minullekin aika mitään sanomattomaksi. Kwanin ökyrikas-sarja kiinnostaa, se on vaikuttanut ihan viihdyttävältä. Pumpkinheads oli minustakin hieno! Miljöö oli tosi erikoinen, mutta tunnelmallinen, vähän haikea ja symppis sarjakuva.

 6. anukatri 11.9.2020 / 09:56

  Kiitos monista lukuvinkeistä! Ihan hyvä idea on välillä blogata vähän tiiviimmin, varsinkin, jos on tullut luettua ahkerasti. Itse innostuin tässä kimarassa eniten Vauva-lehden parhaista, mutta voisin myös lukea nuo saamelaisrunot, kun omasta HELMET-haasteestani puuttuu se pala.

 7. Amma 13.9.2020 / 08:05

  Oletpa lukenut paljon ja vaikka mitä! Näistä olen itse lukenut ainoastaan Pollomuhkun ja Posityyhtysen. Se onkin jäänyt mieleen todella kiinnostavana kirjana, paitsi Potter-fanille, mutta myös kääntäjän työtä kuvaavana teoksena. Ei ihme, että joku on Kapari-Jatan työn innoittamana päätynyt kääntäjän uralle.

 8. Jane / Kirjan jos toisenkin 13.9.2020 / 14:59

  Mitään näistä lukemistasi en ole vielä lukenut, mutta Runoilija X kiinnostaa kyllä. Okyrikas -sarja on vielä aloittamatta mutta siihen voisi joskus tutustua äänikirjana. Äänikirjasovelluksessa mulla on myös tallennettuna tuo Seven husbands of Evelyn Hugo, se kiinnostaa paljon. Pitääkin käydä kurkkaamassa mitä olet siitä tykännyt.

  Kysyit millainen lukukuukausi elokuu oli, sanoisin että hyvä ja runsas 🙂 Luin 7 kirjaa ja kuuntelin 9, mukana monta oikein kivaa lukuelämystä. Suurimman vaikutuksen teki Anna Soudakovan Mitä männyt näkevät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s