Heather Morris: Auschwitzin tatuoija

Kuuntelinpa äänikirjana todella raadollisen kirjan. Puolalainen Lale Sokolov päätyy toisen maailmansodan alkumetreillä Auschwitz-Birkenauleirille tatuoimaan numeroita muiden vankien käsiin. Leirille joutuessaan hän päättää selvitä koettelumuksesta hengissä.

Sokolov rakastuu leirillä Gitaan. Rakkaus osaltaan pitää hänet hengissä. Osansa on myös tuurilla, mutta myös Sokolovin usko ihmisiin ja halu auttaa pelastavat hänet pulasta useaan otteeseen.

Kirja perustuu tositapahtumiin. Australiassa asuva Uusi-Seelantilainen Heather Morris haastatteli Sokolovia ennen tämän kuolemaa. Alunperin oli tarkoitus tehdä elokuvakäsikirjoitus. Se näkyykin kirjan kohtauksissa, joissa maalataan elokuvamaisia maisemia. Lisäksi se näkyy myös puutteena – juoni on ehkä liiankin juonivetoinen romaaniksi. Tosin siksi se ehkä juuri toimiikin äänikirjana.

Ei turhaan Turun Kirjamessuilla kehuttu, että tässä on yksi Bookbeatin kuunnelluimmista kirjoista. Synkästä aiheesta huolimatta kehotan tarttumaan tähän. Sitten äänikirjana tai perinteisenä.

Kirjanmerkkinä lentolippu kuvailee kirjaa aiheeseensa nähden kevyeksi ja keskeneräisenoloiseksi. Hän oli myös löytänyt Guardianin artikkelin, jossa oli huomautettu monista kirjan virheistä, kuten penisiliinin käytöstä. Mutta jos tarkoituksena on olla tositapahtumiin perustuva romaani, niin sallitaanko silloin mutkien vetäminen suoriksi?

Kirjoihin kadonnut toteaa kyseessä olevan yksi holokaustiselvitymistarina muiden joukossa.

Lukupinossa tietää kertoa Morrisilta tulevan jatkoa kirjaan sekä TV-sarja, jonka avulla juhlistetaan tänä vuonna Auschwitzin vapautumisen 75-vuotisjuhlaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s