Ensimakua vuoden 2019 kirjamessuista

Pidän itseäni onnekkaana päästessäni bloggaajana erilaisiin kirjallisuustapahtumiin. Tänään olin Turun kirjamessujen pressitilaisuudessa nostattamassa messukuumetta!

Tämän vuoden kirjamessuilla on oikeastaan kolme teemaa. Sen sijaan. että jatkettaisiin entiseen tapaan eri maiden teemoilla, on päätetty aloittaa poikkitaiteellisten teemojen sarja. Pääteemana on teatteri ja kaksi muuta ovat ilmastonmuutoksen vaikutukset kulttuuriin ja lukutaito. Kirjamessujen ohjelmatuotantoon osallistuu kolmen messupäivän aikana 125 ohjelmatuottajaa ja kustantamoja on paikalla 43. Tuttuun tapaan Turun Kirjamessujen yhteydessä järjestetään Turun Ruoka- ja Viinimessut sekä Levymessut.

Pressitilaisuuteen oli mahdutettu paljon. Aluksi kirjamessujen ohjelmasta kertoi ohjelmajohtaja Jenni Haukio. Ruoka- ja viinimessuista kertoi projektijohtaja Tiina Heiskari. Uudenlaista lastenaluetta olivat olleet luomassa Salla Simukka ja Siri Kolu. Ilmastonmuutosteemasta puhui kirjallisuustieteen ja kirjallisuuden professori Markku Lehtimäki. Näytelmäkirjallisuudesta kertoi dramaturgi Satu Rasila ja lopuksi saimme kuulla näytteen Turun Kaupunginteatterin musikaalista Amélie.

Turun Kirjamessuilla tulee olemaan näyttävästi esillä sekä Turun Kaupunginteatteri että Suomen Kansallisteatteri. Kirjamessujen yleisö pääsee tutustumaan teatterin tekijöihin ja ohjelmistoon A-hallin Backstagella. Messujen aikana tulee olemaan myös useita keskustelutilaisuuksia teatterin tekemiseen liittyen. Myös messuyleisö saa maistiaisia tulevasta ohjelmistosta kuten Babesta tai juurikin siitä Améliesta. Mikä jännittävintä; messujen aikana kirjoitetaan ja valmistellaan upouusi näytelmä ja se esitetään lauantaina Auditoriossa.

Lukutaito näkyy muun muassa uudistetulla lastenalueella, mutta myös messuilla mukana olevilla Lukuliikke, Lukukeskus, Lastenkirjaininstituutti sekä Elinkeinoelämänkeskusliiton lukutaitokamppanjan Operaatio Ankan muodossa. Messujen perjantaina onkin tuttuun tapaan liikkeellä erityisesti koululaisia.

Mielenkiintoinen ohjelma tulee olemaan myöskin Elämäni kirjat-otsikon alla kuultavat keskustelut, joissa Jenni Haukio haastattelee muun muassa Esko Salmista, Aino Seppoa ja Seela Sellaa.

Lisäksi kirjamessuilla on luvassa muun muassa runoutta, viihdekirjallisuutta, dekkareita, erilaisia palkintojenjakoja, queer-novelleja, aforismeja, esikoiskirjakavalkadi, historiaa ja paljon muuta.

Aiempina vuosina Ruokamessujen puolella on ollut vain yksi ohjelmalava, mutta tänä vuonna niitä onkin kaksi. Tänä vuonna Saksa on mukana ensimmäistä kertaa ja pääsemmekin maistelemaan saksalaisia viinejä. Messujen ydinalueet yhdistävä palkinto Kirja á la carte – Book áa la Carte jaetaan nyt jo kolmannen kerran.

Ensi vuonna teemana onkin musiikki. Mutta katsotaan tämä vuosi ensin!

Lue lisää Turun kirjamessuista täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s