Hergé: Tintti neuvostojen maassa

Tintti_neuvostojen_maassa.jpg

Pidin paljon vuonna 2011 leffassa pyörineestä Tintti-elokuvasta, jossa mielestäni 3D toimi ensimmäisen kerran. Sain jostain vastikää lukea ensimmäisen kerran elämässäni Tintti-sarjakuvaa. Kyllähän minä olin iät ajat tuntenut Tintin hahmot, mutten ollut saanut itseäni lukemaan sitä. Tintti on yksi suosituimmista sarjakuvista Euroopassa ja sitä on käännetty seitsemällekymmenelle kielelle. Oli siis aika ottaa enemmän selvää tästä ilmiöstä.

Belgiassa oikeistolaisessa lehdessä vuonna 1930 julkaistussa sarjakuva esittelee 20. vuosisata-lehden reportterin, Tintin ja hänen neuvokkaan Milou-koiransa. Tätä sarjakuvaa lukiessa onkin muistettava konteksti: oikeistolaisessa lehdessä maailmansotien välissä julkaistu Neuvostoliiton kuvausa. Ei ole siis vaikea arvata, kuinka naapurimaamme oloja kuvataan.

Mustavalkoinen piirrosjälki ei ollut niin hyvää kuin olin odottanut. Yllätyin myös väkivallan määrästä. Tintti ratkaisi monet hankalat tilanteet mätkimällä varsinkin bolsevikkejä nassuun. Minua ärsytti myös Tintin ylivoimaisuus. Vaikka hän jäi useamman kerran kiinni, hän livisti ties millä kulkuneuvolla ja selvisi junan alle jäännistä.

Tämän olisi tietenkin voinut lukea ärsyyntymättä ajankuvana. Itse en siihen kyennyt, vaikka sainkin kuitenkin kirjasen kahlattua loppuun saakka.

2 kommenttia artikkeliin ”Hergé: Tintti neuvostojen maassa

  1. hdcanis 22.4.2017 / 20:13

    Heh, aloitit sitten tästä albumista 🙂

    Vähän sodan jälkeen Hergé piirsi uusiksi vanhemmat Tintti-seikkailut hieman modernimpaan tyyliin (jonkin verran alkutyyliä kunnioittaen eli siltikin ne pari ekaa ovat karumpia) mutta sivuutti tämän silloin, ja piti itse asiassa linjaa että tätä ei saisi edes julkaista uudestaan. Eli sinunkaan ei olisi pitänyt sitä lukea…

    Oikeasti sarja alkaa toimia paremmin vasta Sinisessä lootuksessa ja itse pitäisin vasta Ottokarin valtikkaa ensimmäisenä Tinttinä jossa homma saadaan oikeasti kasaan, kronologiseen luentaan kannattaa ryhtyä vasta fanina (lukutavalla on ansionsa, sillä tavalla kiinnitin huomiota sarjan joihinkin piirteisiin jotka yksittäisalbumien luennassa jäivät sivuun), muuten kannattaa aloittaa ihan reippaasti vaan keskeltä. Esim Yksisarvisen salaisuus – Rakham Punaisen aarre -albumipari on hyvä paketti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s