Charlotte Bronte 200

brontehaaste

Tänään tulee kuluneeksi 200 vu0tta Charlotte Bronten syntymästä. Sen kunniaksi Sheferijim polkaisi blogissaan käyntiin haasteen, jossa tuli lukea jotain Charlotte Bronteen liittyvää ja kirjoittaa lukemastaan 200 sanalla. Täältä siis pesee.

charlotte_bronte_quote.jpg

Charlotte Bronte (s. 21.4.1816) oli yksi niin kutsutuista Bronten kirjailijasisarista, joihin kuului hänen lisäkseen Anne ja Emily. Charlotte kirjoitti yhteensä kolme romaania sekä sisariensa kanssa yhteisen runokirjan.

Charlotte syntyi Englannin Yorkshiressä anglikaanipapin tyttärenä. Sisarten kerrotaan olleen yksinäisiä ja leikkineen yhdessä mielikuvitusleikkejä ja sepittäneen tarinoita. Charlotte kävi kirkonmiesten tyttärien sisäoppilaitosta, mutta palasi kotiin vuonna 1824. Hän kuvaa kovia kokemuksiaan sisäoppilaitoksessa esikoisteoksessaan Kotiopettajattaren romaani. Vuonna 1842 Charlotte matkusti siskonsa Emilyn kanssa Brysseliin opiskelemaan ranskaa ja saksaa. Hänen tarkoituksenaan oli myöskin perustaa pieni tyttökoulu.

20160418_095037.jpg

Charlotte oli omana aikanaan suosituin kolmesta Bronten kirjailijasisaresta. Hän julkaisi kolme kirjaa: Kotiopettajattaren romaanin, Shirleyn sekä Syrjästäkatsojan tarinan. Koska Helmet-lukuhaasteessa mainitaan, että tulisi lukea joko Charlotte Bronten tai Roald Dahlin kirja, päätin lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Niinpä lähdin lukemaan Brontea.

Lainasin kirjastosta Syrjästäkatsojan tarinan. Kirja on vahvasti omakerrallinen tarina Lucy Snowesta, joka löytää opettajattaren paikan belgialaisesta tyttökoulusta Villetten kaupungissa. Kirjaa on kuvattu synkemmäksi ja kypsemmäksi kuin Kotiopettajattaren romaania ja analyysiksi yksinäisyydestä ja epätoivoisesta rakkaudesta.

En ole ollut koskaan hyvä lukemaan ennen 1900-lukua kirjoitettuja klassikoita. Sain luettua Syrjästäkatsojan tarinaa suunnileen sata sivua. Tarina ei lähtenyt vetämään ja turhauduin. Palautin kirjan kirjastoon ja päätin unohtaa koko haasteen.

Ystäväni on muuttamassa Helsinkiin ja pääsin tunkemaan hänen poistokirapinoaan. Löysin sieltä Jane Eyren (Kotiopettajattaren romaanin). Päätin siis yrittää lukea sitäkin. Jospa se olisi helpompaa. Kirjassa Jane Eyre menee rikkaaseen kartanoon kotiopettajattareksi. Kirjassa Bronte arvostelee rikkaiden suhtautumista köyhempiin, mutta sivistyneisiin naisiin. Teemoina on niin luokkien kuin sukupuoltenkin väliset erot.

Tästäkin syystä avasin kirjan intoa puhkuen. Ja kappas, tämäkin jäi kesken. Lukujumi iski ja sitä olikin sitten hoidettava sarjakuvilla ja äänikirjoilla.

Häpeäkseni minun on siis myönnettävä, ettei minusta ainakaan vielä saa Bronten lukijaa. Säästän kuitenkin Jane Eyre-kirjan, jos vaikkapa joku päivä hurjistun ja lukaisen sen.

Lue lisää Charlotte Brontesta.

 

4 kommenttia artikkeliin ”Charlotte Bronte 200

 1. Aino 21.4.2016 / 11:48

  Olipa yllättää, että Bronte ei iskenyt tajuntaan. Kotiopettajattaren romaani kannattaa kyllä ainakin lukea, ehkä se jumi siitä lähtee, kun vähän aikaa verryttelee. Kiitos kuitenkin kivasta kirjoituksesta ja haasteeseen vastaamisesta.

 2. Omppu/Readerwhydidimarryhim 21.4.2016 / 15:06

  Tähän haasteeseen olin suunnitellut osallistuvani, mutta nyt ei pysty, ei kykene. Ruuhka joka suunnalla.

  • Seregi 21.4.2016 / 15:31

   Mä kaipaisin lukumaratonia, jotta saisin luettua kaikki keskeneräiset kirjat loppuun :/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s