Jalkanen & Pudas: Kirjablogikirja. Rivien välissä.

20160327_181318

Olin viime viikolla alani tutkijakonferenssissa pitämässä esitelmää. Eräs tutkija kertoi tutkivansa lukemista kokemuksena ja kirjaa esineenä. Kysyin häneltä, onko hän huomioinut kirjabloggaajat. Mainitsin tutkimuksesta myös kirjabloggaaja-yhteisölle ja minun käskettiin suositella Kirjablogikirjaa tutkijalle.

Halusin itsekin uppoutua kirjabloggaamisen maailmaan. Katsoin ensin Adlibriksestä, josko olisin tilannut kirjan omaksi, mutta hinnan huimatessa päätä, käännyin kirjaston puoleen.

Kirjainten virrassa-blogin Hanna Pudas ja Lumiomena-blogin Katja Jalkanen lyöttäytyivät yhteen ja kirjoittivat kirjabloggaamisesta kirjan. He lähettivät kyselyn kirjabloggaajille, kustantamoille sekä muutamille blogia pitäville kirjailijoille ja selvittivät kirjablogiskeneä Suomessa. Aiemmin on kirjoitettu muun muassa lukupiireistä, blogeista yleisesti ja muotibloggaajista. Kirjablogeista ei ole kirjoitettu aiemmin Suomessa.

Joku saattaisi verrata kirjablogeja kirjallisuukritiikkeihin tai internet-lukupiireihin. Siinä missä kritiikkiä kirjoitetaan kiireellä ja maksusta, kirjabloggaajat makustelevat lukemaansa ja jättävät kirjoittamatta, mikäli homma tökkii. ”Oikeissa” lukupiireissä puidaan myös kirjan juonta, mutta kirjabloggaajat vähintäänkin varoittavat juonipaljastuksista, jolleivat ihan välttele niitä.

Kirjamaailmassa kirjablogit otetaan vakavasti. Blogien kirja-arvioita käytetään mainonnassa ja Blogistanian palkintotilaisuus on pidetty Helsingin Akateemisessa. Kutsutaanpa bloggaajia samoihin tialisuuksiin kuin median väkeä.

Eniten minua jännittää bloggaamisessa se, kuinka paljon suomalaiset kirjailijat lukevat kirjablogeja. Minulle lukijat ovat pelkkiä numeroita kävijälaskurissa varsinkin, kun niin harva jättää merkkinsä kommenttiboksiin.

Kirjabloggaajien yhteisö koostuu siis erilaisista tempauksista ja miittingeistä, mutta myös kirjallisesta avunannosta. Esimerkiksi juuri tämän kirjan mainitseminen, kun halusin auttaa toista tutkijaa.

4 kommenttia artikkeliin ”Jalkanen & Pudas: Kirjablogikirja. Rivien välissä.

 1. Omppu/Readerwhydidimarryhim 27.3.2016 / 20:59

  Bloggaamisen yksi kiinnostavimpia puolia on seurata sitä, miten oma kirjoitustapa muuttuu. Vaikka olen pitänyt blogia vasta kaksi vuotta huomaan jo, että ensimmäiset kirjoitukset noudattivat tiettyä kaavaa, joka sitten alkoi muuttua ja nyt on menossa jo kolmas tai neljäs kirjoitiustapa. Nämä siis eivät ole mitään tietoisia muutoksia, vaan tapahtuneet itsestään.

  • Seregi 29.3.2016 / 18:52

   Mä aloin etsiä ”tykkää”-nappia 🙂 Mut tottapa tuokin! Huomaan kyllä, että olen kehittynyt bloggaajana livejournal-ajoista…

 2. Serentis 28.3.2016 / 10:02

  En ole vielä tutustunut tuohon kirjaan, aion kyllä. Onhan se oman alan, jos nyt ei ihan ammatti niin harrastekirjallisuutta.
  Itse olen juuri miettinyt omasta blogistani, mistä lukijat mahtaa tykätä eniten. Voikohan sen päätellä kommenttien määrästä, vai onko käynnit parempi mittari? Tähän ja muihin kysymyksiin ei ole oikein olemassa, mistä kysyä.

  • Seregi 29.3.2016 / 18:50

   Siis, jos mä oisin oikein hardcore-tilastonikkari, niin käyttäisin Google Analyticsiä, joka mm. kertoo, millä hakusanoilla on blogiin tultu ja mistä on linkkailtu jne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s