Irma Sulkunen: Naisen kutsumus. Miina Sillanpää ja sukupuolten maailmojen erkaantuminen.

20160325_105928

Enpä olisi tätäkään kirjaa lukenut, jollen olisi Helmet-lukuhaasteeseen osallistunut. En myöskään kirjoita blogiin usein tietokirjoista, enkä esimerkiksi laske opiskeluihini liittyviä luettuja kirjoja vuoden lukusaldoon.

Tämä kirja sopii siis lukuhaasteen kohtaan oman alansa pioneerinaisesta kertova-kirja. Kehotukseni syynä oli se, että Miina Sillanpään syntymästä on kulunut tänä vuonna 150 vuotta. Jälkeenpäin tajusin, että olisin voinut yhtä hyvin lukea kirjan vaikkapa Ada Lovelacesta, mutta ihan hyvä, että sivistin itseäni myös lukemalla Sillanpäästä.

Tänä 1989 ilmestynyt kirja liittyy FT Irma Sulkusen laajempaan naisten järjestäytymistä koskevaan tutkimusprojektiin. Kirja ei ole pelkästään Miina Sillanpään elämänkerta vaan käsittelee myös yleisesti Suomen ensimmäisen aallon feministien ja työläisluokan järjestäytymistä.

Miina Sillanpää aloitti alunperin poliittisen vaikuttajan uransa palvelijatarliikkeen perustajajäsenenä. 1800- ja 1900-luvun vaihteessa palvelijatterien ja niin ikään työläisten oikeudet olivat tapetilla ja Sillanpää siirtyi luonnollisesti myös sosialidemokraattisten naisten johtoon. Hän oli ensimmäisiä naisia Suomen eduskunnassa, meriitti, josta minä alunperin hänet tiesin.

Kansalaissodan jälkeen Suomi oli valkoinen ja se nakersi naisliikettä. Siinä missä valtiollinen johto tuki yksityistä sosiaalipoltiikkaa kuten Mannerheimin lastensuojeluliittoa, ajoi Sillanpää lastensuojelua kaikille ja lastenhoidon kunnallistamista.

Loppuun asti Sillanpää pysyi terävänä.Hänen perinnökseen jäi naisten Ensi Kodin perustaminen. Sillanpää valitteli päiväkirjoissaan loppuvaiheessa sitä, ettei terveys kestänyt enää täysivaltaista osallistumista, vaikka halua ja tahtoa olisi löytynyt.

Kirja on taitavasti kirjoitettu ja kirjoittajan akateemisen tausta huomaa runsaasta lähdeluettelosta ja arkistolähteiden käytöstä. Suosittelen tätä kirjaa kaikille Sillanpään myytistä kiinnostuneille.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s