F. Scott Fitzgerald:The Great Gatzby Kultahattu

250px-Greatgatsby.jpg

Minun on ollut jo pidemmän aikaa pitänyt lukea F.Scott Fitzegeraldin The Great Gatzby. Kuten kerroin David Bowie-postauksessani, kirjabloggaajat muistavat häntä lukien hänen suosikkikirjojaan. Valitsin The Great Gatzbyn, koska olen jo pidemmän aikaa halunnut lukea sen.

Olen nähnyt 2013 Baz Luhrmannin elokuvan, jossa Gatzbya esitti Leonardo DiCaprio. Haluaisin myös nähdä vuoden 1974 filmatisoinnin, jossa Gatzbynä nähdään Robert Redford. Kirjasta on tehty ensimmäinen sovitus jo vuonna 1926, josta on ikävä kyllä säilynyt vain yksi minuutti. Lisäksi 1949 ilmestynyt elokuva ja vuoden 2000 tv-elokuva.

Julkaisunsa aikana The Great Gatzby ei saanut niin innostunutta vastaanottoa. Se saavuttikin suosionsa uudelleen julkaisunsa 1950-luvulla myötä. Nykyään se kuuluu yhdysvaltalaisten lukiolais- ja yliopisto-opiskelijoiden lukulistoille.

Kirjan idean saa hyvin selville tuosta klipistä. Nick muuttaa kesäksi New Yorkiin tavoitellakseen uraa finanssialalla. Naapurirannalla järjestetään juhlia, joihin ajaa joka ilta puoli kaupunkia. Kuka on tämä mystinen herra Gatzby juhlien takana?

Kirjan päähenkilö ei ole suinkaan Nick, joka on kertojana tavallinen tallaaja. Tämä tavallinen tallaaja joutuu ihmeelliseen seikkailuun, jossa toimii lähinnä sivustaseuraajana, kun muut ovat aktiivisia toimijoita.

En ihmettele suinkaan, miksi kirja on säilynyt klassikkona vuodesta toiseen: siinä on paljon symboliikkaa ja monikerroksillisuutta. Suosittelen sekä kirjaa, että vuoden 2013 elokuvaa.

<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/13367303/?claim=fhqn2ts2zjz”>Follow my blog with Bloglovin</a>

 

Yksi kommentti artikkeliin ”F. Scott Fitzgerald:The Great Gatzby Kultahattu

  1. Omppu/Readerwhydidimarryhim 20.1.2016 / 11:16

    Minullakin oli tämä jo ennestään uudelleenlukulistalla ja nyt vielä enemmän. Luin Bowien listalta Muriel Sparkin ”Miss Jean Brodien”, mutta on nyt hirveän vaikeaa siitä kirjoittaa, joten saattaapi vielä hetki mennä ennen kuin saan tekstin valmiiksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s