H.G Wells: Floor Games

floorgames

Tämän vuoden Helmet lukuhaasteessa on kohta, jossa pitää lukea perheenjäsenelle tärkeää aihetta käsittelevä kirja. Mieheni harrastaa Warhammer-miniatyyripeliä (lue lisää vaikkapa wikipediasta.). Hän pistikin minut lukemaan miniatyyripelien historian liittyvän H.G Wellsin kirjan.

H.G Wells on tunnettu viime vuosisadan vaihteen scifi-kirjailija, jonka tunnetuimpia teoksia ovat mm. Aikakone ja Maailmojen sota. Vuonna 1911 julkaistu Floor Games esittelee aikana miniatyyripelejä. Kyseinen painos on vuodelta 2006 ja siinä on kustantaja Michael J. Varholan esipuhe.

Floor Games esittelee erilaisia lattialle kasattavia dioraamoja. Hän kuvaa tarkasti millaisia leikkikaluja leikkiin tarvitaan ja millaisia maailmoja voisi rakentaa. Kirjaa elävöittävät piirrokset ja valokuvat rakennelmista.

Kyseiset leikit eivät olleet aikanaan mahdollisia kaikille lapsille. Britannia oli tuohon aikaan vieläkin tiukemmin luokkayhteiskunta, eikä tuollaisiin leikkikalu määriin olisi ollut varaa muuta kuin yläluokan lapsilla. Viktoriaaninen aika ja imperialismi heijastuu kirjassa, kun luvussa The game of wonderful islands villejä neekereitä ja punaisia intiaaneja. Kirjan kanteen on myös kuvattu kaksi poikaa. Yläluokan tytöt varmastikin ohjattiin leikkimään nukeilla.

Floor games on oiva kurkistusikkuna 1900-luvun alun lastenhuoneeseen. Onkin mielenkiintoista, kuinka tuohon aikaan miniatyyripelit nähtiin enemmän lasten leikkeinä ja nyt niitä pelaavat enimmäkseen aikuiset.

 

P.S Vuonna 1913 on ilmestynyt Welssiltä myös Little Wars. Mikäli löydät sen jonkin painoksen, niin tänne kelepaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s