Tohtoritakuu: Kirjoittamisen opas jatko-opiskelijalle ja tutkijalle

tohtoritakuu_kansi-300x430

Kun on jatko-opiskelijaksi ryhtynyt ja haluaa tehdä mahdollisimman hyvää jälkeä, on hyvä ottaa kaikki mahdollinen apu vastaan. Sain Art Houselta arvostelukappaleen Tohtoritakuu-kirjasta, jossa PhD Carol Kiriakos ja FT Kimmo Svinhufvud antavat vinkkejä laadukkaan tutkimuksen tekemiseen niin tohtoriopiskelijoille kuin pidemmälläkin tutkijan urallaan edenneille.

Kirjan alussa kerrotaan väitöskirjan ja gradun eroista sekä väitöskirja tyypeistä. Kirjan alkupuolella myös pureudutaan tutkimussuunitelman kirjoittamiseen sekä aiheen valintaan.

Kaikkein hyödyllisimpinä kuitenkin koin vinkit ajankäytöstä ja kirjoittamisesta. Lisäksi kirjassa oli lukuisia harjoituksia, joista osa löytyy kirjan nettisivuilta.

Kirjoittamista pitää pitää yllä jatkuvasti. Monet kirjoittamista harrastavat kijroittavatkin niin kutsuttuja aamusivuja. Heti aamusta kirjoitetaan ajatuksen virtaa tietyn aikaa. Samaa metodia suosittelevat Kiriakos ja Svinhufvudkin. Kirjoittamiskoneiston ei saa antaa ruostua.

Toinen hyvä oivallus oli ajankäyttö. Tekemisen suunnittelu on minulle jo puoli ruokaa. Kuitenkin on hyvä asennoitua päiviin tietyllä tavalla. On kolmenlaisia päiviä: fokus-, puskuri- ja vapaapäiviä. Fokuspäivinä tehdään väikkäriä ja tutkimusta, puskuripäiviänä hoidetaan juoksevia asioita tai tehdään töitä, jotka mahdollistavat fokuspäivät ja vapaapäiviä on pidettävät terveyden vuoksi.

Kirjassa oli aluksi irralliselta tuntuva osio, jossa kehotettiin pohtimaan elämän tärkeitä asioita ja sitä, mikä on oma tavoite viiden vuoden jne. päästä. Tämä pohdinta kuitenkin kirkasti ajatukseni siitä, että haluan tehdä tutkimusta.

Suosittelen tätä kirjaa kaikille tutkijan urasta haaveileville tai muuten tutkijan uran alussa oleville.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s