Fabula – uhka vai mahdollisuus?

fox_logo_darkbackground

Luin Fabulasta alunperin Vesan Linja-blogista (täältä), jossa tuttuni Vesa Linja-Aho kertoi kirjojen Spotifyn saapuneen Suomeen. Olen ehdoton manuaalisen kirjan ystävä. Se tuoksu ja fiilis käsissä! Mutta selkäni alkaa oireilla, kun kanniskelen joka päivä yhdestä miljoonaan kirjaa lukemisena. Siksipä olen ajatellut opetella lukemaan e-kirjoja. Äänikirjojahan olen jo jonkin aikaa kuunnellut, kuten olette huomanneet, mutta e-kirjat ovat ihan uusi aluevaltaus. Aiemmin olen tulostanut kaikki yli 30 sivua pitkät tekstit.

Linja-Ahon suosituksesta latasinkin Fabulan, katastin hiukan ja twiittailin parannusehdotuksia. Twiitteihin vastattiin nopeasti ja ehdotuksille oltiin avoimia. Aloin kiinnostua.

Helsingin kirjamessuilla päädyin sitten Fabulan kojulle keskustelemaan Fabulasta ja minut pyydettiin Fabulan pressitilaisuuteen.

20151023_170931
Antti Randell esitteli Fabulaa pressitilaisuudessa.

Fabulan toimintaperiaate on siis sama kuin Netflixillä ja Spotifylla: kuukausimaksua vastaan saa lukea niin paljon e-kirjoja kuin sielu sietää. Pressitilaisuus alkoikin pohtimalla, mikä on kirjallisuuden tulevaisuus, kun mahdolliset lukijat karkaavat Netflixin ja Somen maailmaan. Kirjoja luetaan vähemmän, kirjojen ostajia on vähemmän ja sitä myötä kirjoja julkaistaan vähemmän.

Kirjahan on loistava käyttöliittymä. Tosin Somen ja kissavideoiden aikakautena kaikki eivät tajua kirjan arvoa. Fabulan pressitilaisuudessa korostettiinkin ettei tarkoitus ole haastaa manuaalista kirjaa: ei ole joko manuaalinen kirja tai e-kirja. Sen sijaan on tarkoitus tavoittaa ne lukijat, jotka ovat kadonneet muiden viestimien ja tekemisen maailmaan.

Itseäni kiinnostaa e-kirjassa juuri se, että mukanaan on mahdollista kantaa muutaman kirjan sijaan kokonaista kirjastoa. Kun muilla palvelun tarjoajilla kirjat ostetaan kappaleittain, Fabulan vahvuus on juuri se, että käyttöönsä saa koko kirjaston. Ei enää siis virheostoksia ja hampaat irvessä lukemista (tästä, kun on nyt maksettu ärrr…), vaan kirjan voi hyvällä omallatunnolla jättää kesken (mikäli pystyy).

Fabula on perustettu ja kirjoilla Suomessa. Sillä on kolme latvialaista perustajaa ja se lanseerattiinkin ensin Latviaan. Nyt Latviassa on pari tuhatta käyttäjää. Suomessa Fabula lanseerattiin muutama viikko sitten ja palaute on ollut positiivista. Tällä hetkellä Fabulalla on Suomessa pari sataa maksavaa käyttäjää.

Tällä hetkellä Fabulassa on yhdentoista suomalaisen kustantajan kirjaa ja noin 450 nimikettä. Tarkoituksena on lisätä 50 nimikettä per viikko. Fabulan tavoitteena onkin tulla suurimmaksi e-kirjojen tarjoajaksi Suomessa.

Äänikirjat ovat innostaneet nuoria miehiä kirjojen pariin. Nekin Fabula aikoo valloittaa. Fabulan nettisivuille on tulossa myös kirja-arvosteluja ja fiilistelyjä. Tulossa on myös profiilin mukaiset suositukset.

Miten Fabula sitten toimii käytännössä? Palveluun kirjaudutaan Facebookin, Twitterin tai sähköpostin kautta. Kirja ladataan puhelimen tai tabletin välimuistiin, jolloin sitä voi lukea ilman nettiyhteyttäkin. Ohjelma muistaa, mitä kohtaa olet lukemassa, luit sitten tabletilla tai puhelimella. Fonttikokoa ja kirjasinlajia voi muuttaa mielensä mukaan. Kirjoja voi myös olla kesken useampia kerralla. Kirjaa voi hakea kirjan tai kirjailijan nimellä.

Mitä Fabula sitten tarjoaa SOME-kansalle? Mahdollisuuden jakaa omia lukukokemuksia tietenkin! Ihmisiä voi seurata ja omia lukukokemuksiaan voi jakaa. Mistä olen kuitenkin innoissani, on mahdollisuus ottaa lainauksia kirjasta ja siirtää, vaikkapa google driveen tai jakaa kavereille.

Sain pressitilaisuudesta voucherin Fabulaan, jonka lunastettuani voin lukea kirjoja Fabulassa kuukauden ajan. Nyt siis testaan onko minusta e-kirjojen lukijaksi vai olenko ikuinen manuaalisten kirjojen nimeenvannoja.

2 kommenttia artikkeliin ”Fabula – uhka vai mahdollisuus?

  1. Anastasia 24.10.2015 / 19:19

    Mietinkin että mikä se fabulajuttu oli xD vähän huippu idea heillä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s