Kansainvälinen lukutaidon päivä

Kuva: Pieksämäki.fi

Terveisiä flunssapediltä! Tänään vietetään YK:n kansainvälistä Lukutaidon päivää.  Ympäri Suomea kirjabloggaajat järjestivät Minäkin luen-tempauksia. Olisin toki osallistunut Kaupunginkirjastolla järjestettyyn tempaukseen kyetessäni.

En ole aiemmin pysähtynyt pohtimaan millaista elämäni olisi, jollen osaisi lukea. Lempiharrastukseni ja koulutukseni olisivat pois pyyhityt ja arki olisi moninverroin vaikeampaa. Olisin paljon enemmän riippuvainen muista.

Suomen YK-liiton sivuilla kerrotaan seuraavaa:

”Lukutaito on ihmisoikeus, joka mahdollistaa yksilön kehityksen, kouluttautumisen ja täyden kapasiteetin hyödyntämisen. Lukutaito on avain parempaan terveyteen ja hyvinvointiin. Lukutaidolla on merkitystä myös sukupuolten välisen tasa-arvon, kestävän rauhan, kehityksen ja demokratian toteutumisen kannalta.

Koulutuksella on merkitystä erityisesti tyttöjen tulevaisuuden kannalta. Koulua käyvä tyttö todennäköisesti avioituu vanhempana, saa vähemmän lapsia sekä kykenee huolehtimaan lapsistaan koulua käymätöntä tyttöä paremmin.

Tiesitkö, että:

  •     Noin 91 prosenttia 15–24-vuotiaista nuorista osaa lukea. Osuus on noussut, sillä vuonna 1990 noin 83 prosenttia nuorista ei osannut lukea.
  •     Arviolta 781 miljoonaa aikuista ei osaa lukea.
  •     Pojista suurempi osa (92 %) osaa lukea kuin tytöistä (87 %). Maailmanlaajuistesti tyttöjen joukossa lukutaitoisten osuus kuitenkin nousee nopeiten.
  •     Noin 57–59 miljoonaa lasta, eli noin yksi yhdestätoista, ei käy koulua.
  •     Koulua käymättömien lasten osuus on liki puolittunut sitten vuoden 2000.

(Lähteet: United Nations Statistics Division, MDG report 2015, UNESCO Institute for Statistics 1 ja 2)”

Kuva: Terveysnetti

Minkä arvoinen on lukutaitosi? Koomikko Lotta Backlund, Oopperalaulaja Waltteri Toikka ja kansanedustaja Jaana Pelkonen kampanjoivat lukutaidon hyväksi. Syyskuun 2015 ajan voit lahjoittaa täällä Pakolaisavulle lukutaitoa.

Pienelläkin summalla pääset mukaan. 4€:lla voit lahjoittaa pakolaiselle kaikki opiskeluun tarvittavat välineet. 20€:lla lahjoitat Aapiset 20:lle.  Pari onnellista voi lunastaa Waltteri Toikan laulaman serenadin juuri hänelle itselleen!

Niin ja se lukutaidon hinta? 52€ Sillä saa oppilaalle 9kk:n opetuksen, jonka aikana hän oppii lukemaan.

LAHJOITA SIIS TÄÄLLÄ

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s